Het belang van een goede scheiding van bedrijfsafval

scheiding bedrijfsafval

Wil je als bedrijf een wat duurzamere koers varen maar vraag je je af hoe je dat aanpakt? Een meer duurzame bedrijfsvoering kun je op verschillende manieren bereiken. Het aanpakken van je bedrijfsafval is daar een belangrijk onderdeel van. Door je afval bij de bron te scheiden en een aparte rolcontainer te gebruiken voor elke afvalstroom kun je een belangrijke stap zetten in de verduurzaming van je bedrijf. Om je te helpen hebben we hieronder 3 tips op een rij gezet hoe je bedrijfsafval kunt scheiden.

Onderzoek wat voor afval jouw bedrijf produceert en wat kan worden hergebruikt

Voordat je begint met afval scheiden moet je eerst weten wat voor afval eigenlijk gebruikelijk is voor jouw bedrijf. Kijk welke categorieën als hout, papier, chemisch afval en plastics je kunt onderscheiden. Daarna kun je kijken welke van deze materialen zouden kunnen worden hergebruikt als je ze zou kunnen scheiden. Denk daarbij aan papier wat je makkelijk apart kunt ophalen, of de plastic bekers en roerstaafjes die worden gebruikt voor koffie en thee.

Afval scheiden begint met slim inkopen

Het klinkt misschien als een dooddoener, maar als je niets koopt hoef je ook niets weg te gooien. Daarmee bedoelen we dat wat je inkoop een direct gevolg heeft voor wat je weggooit. Maak een bewuste keuze voor alles wat je voor je bedrijf aanschaft. Stel jezelf de vraag of het product echt nodig is. Kun je het misschien vervangen door iets wat je kunt hergebruiken, zoals keramieken of glazen kopjes. En als je iets inkoopt, kijk dan of het makkelijk gerecycled kan worden wanneer je het weg zou gooien. Als je begint met het slim inkopen van bedrijfsbenodigdheden kun je het scheiden van afval makkelijker maken.

Zorg voor voldoende containers voor elke afvalstroom

Maak het je werknemers makkelijk om hun afval te scheiden en zorg dat er voldoende afvalcontainers staan op de werkplekken voor alle verschillende afvalstromen die daar ontstaan. Daarnaast heb je ook een aparte rolcontainer nodig voor bijvoorbeeld papier en karton, glas en chemisch afval om het makkelijk te maken om je afval te scheiden. Via Bedrijfsafval.nl kan je voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een container huren.