Hoe kantoorontwerp van invloed is op productiviteit en welzijn

Kantoorinrichters

Wanneer je aan een nieuw kantoor denkt, is het ontwerp waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch kan het ontwerp door kantoorinrichters van je kantoor een groot verschil maken in hoe productief en gelukkig je werknemers zijn. In deze blog lees je waarom het belangrijk is om bij het inrichten van je kantoor naar meer te kijken dan alleen de esthetiek.

Het belang van een goede werkomgeving

De impact van je werkomgeving op je welzijn en prestaties is groter dan je misschien denkt. Zoals hieronder aangegeven, kunnen slechte werkomstandigheden leiden tot gezondheidsklachten, verhoogde stressniveaus en een verminderde productiviteit. Aan de andere kant kan een goed ontworpen kantoor bijdragen aan een betere werkhouding, meer sociale interactie en een hogere moraal onder de werknemers.

Gezondheid en welzijn

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat de fysieke omgeving van invloed is op de geestelijke gezondheid. Zo zorgt een slecht ventilerende of te warme ruimte voor hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische gezondheidsklachten zoals burn-out of depressie. Ook kan een slecht ontworpen kantoor bijdragen aan een sedentaire levensstijl door weinig bewegingsvrijheid te geven, wat weer kan leiden tot overgewicht of obesitas.


Een goed ontworpen kantoor daarentegen kan helpen bij het voorkomen of verminderen van chronische rug- en nekklachten door bijvoorbeeld ergonomische stoelen toe te passen of in iedere ruimte voldoende bewegingsvrijheid te creëren. Ook kan het toepassen van daglichtlampen helpen bij het voorkomen van winterdepressies.

Productiviteit

Een ongemakkelijke of afleidende werkomgeving leidt vaak tot minder productieve medewerkers. Een studie uit 2016 toonde aan dat 37% van de medewerkers in Nederland vindt dat hun huidige werkplek hen niet optimaal faciliteert om hun werk goed uit te voeren1 . Dit gevoel wordt vaak versterkt door open kantoor lay-outs die weinig privacy of concentratie mogelijkheden bieden, wat kan resulteren in lagere prestaties en meer fouten.
Ander onderzoek toont aan dat mensen die voldoende daglicht op hun werkplek hebben, 20% sneller afnemen dan degene die dit niet hadden2 . Ook bleek uit dit onderzoek dat mensen met toegang tot daglicht veel minder vaak last hadden van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies.

Conclusie

Het is duidelijk dat er veel voordelen zijn verbonden aan een goed ontworpen kantoorruimte. Helaas blijkt uit verschillend wetenschappelijk onderzoek dat maar liefst 37% van alle Nederlandse medewerkers vindt dat hun huidige werkplek hen niet optimaal faciliteert . Dit getal is alarmerend hoog en laat zien dat er nog veel winst te behalen valt als het gaat om de inrichting van kantoren in Nederland. Als bedrijfseigenaar of -manager is het dus belangrijk om na te denken over hoe jouw kantoor ervoor staat als het gaat om productiviteit, welzijn en gezondheid van je medewerkers. Door slim gebruik te maken van daglicht, goede ventilatie en ergonomische stoelen kan jouw bedrijf al snel flink vooruitgang boeken.

Bron: https://www.versluisbv.nl/