Om veiligheid en kwaliteit van producten en diensten te waarborgen
Temperatuur bewaking bij bedrijven is van groot belang om de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten te kunnen waarborgen. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie is dat belangrijk, omdat daar een kleine afwijking in temperatuur kan leiden tot bedorven producten en, helaas vaak ook, schadeclaims.
Hoe temperatuur bewaken?
Temperatuur bewaking bij bedrijven kan worden gedaan met behulp van verschillende technieken. Dat zijn onder andere handmatige temperatuurmetingen met thermometers, dataloggers, sensoren en draadloze sensoren. Deze technieken hebben elk hun voor- en nadelen en zijn afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de temperatuurgevoeligheid van de producten en de geldende regelgeving. Van deze metingen kunnen handmatige temperatuurmetingen. Deze hangen af van de kennis en nauwkeurigheid van de werknemer die de metingen uitvoert. Bovendien is het tijdrovend en kunnen onverwachte temperatuurschommelingen optreden tussen de metingen door!
Dataloggers
Dataloggers zijn kleine apparaten die automatisch temperatuurgegevens verzamelen en opslaan. Deze gegevens kunnen worden gedownload en geanalyseerd. Ze zijn vooral handig voor het bewaken van producten tijdens transport en de opslag. Het nadeel is dat de gegevens niet real-time beschikbaar zijn. Dat maakt het moeilijker om snel in te grijpen bij temperatuurproblemen.
Sensoren
Sensoren zijn geautomatiseerd en verzamelen wel real-time temperatuurgegevens en geven die door aan een centraal systeem. Dit maakt snel ingrijpen bij afwijkingen in de temperatuur mogelijk. Een groot voordeel van sensoren is dat ze nauwkeuriger zijn dan handmatige metingen. Het nadeel is dat installatie en onderhoud van sensoren relatief duur zijn.
Snel problemen opsporen
Het belangrijkste voordeel van temperatuurbewaking is dat het bedrijven in staat stelt om proactief problemen op te sporen en aan te pakken voordat ze een bedreiging vormen voor de kwaliteit en veiligheid van producten. Dit maakt het volgende mogelijk: een hogere productkwaliteit, minder schadeclaims en een betere naleving van de geldende regelgeving.
Meer lezen over voedselveiligheid en veiligheid in het algemeen, doe je hier.
Meer verhalen
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door
uw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u
door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen, omdat ze essentieel zijn
voor de werking van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook
cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website
gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar
het uitschakelen van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw
browse-ervaring.
Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren
van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van
gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud,
worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming
van de gebruiker te verkrijgen voordat deze cookies op uw website worden geplaatst.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten
functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.