Verschil tussen een BV oprichten en een eenmanszaak oprichten.

Als startende ondernemer kom je voor een aantal keuzes te staan. Een van de eerste keuzes die je zeker moet maken, heeft betrekking op de rechtsvorm van je bedrijf. Niet iedere rechtsvorm is hetzelfde en heeft dezelfde voorwaarden. Er zit bijvoorbeeld ook een flink verschil tussen een BV oprichten en een eenmanszaak oprichten. Welke verschillen dat zijn gaan we je in deze blog vertellen. 

Wat is een besloten vennootschap (BV)?

Een besloten vennootschap is een ondernemingsvorm die door één of meerdere personen worden opgericht. Als een BV door één bestuurder wordt opgericht, is deze persoon directeur en grootaandeelhouder (DGA). Het kapitaal van een BV kan ook worden onderverdeeld in aandelen. Deze aandelen zijn dan in het bezit van aandeelhouders die de hoogste macht over de BV hebben. Daarnaast is het goed om te vermelden dat je als eigenaar van een BV niet met je privévermogen aansprakelijk bent bij eventuele schulden mits er uiteraard geen sprake is van wanbeleid. 

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij jij als enige verantwoordelijke bent voor het bedrijf. Daarnaast ben je bij deze rechtsvorm ook privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. Je kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan echter wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Het verschil tussen een BV oprichten of een eenmanszaak oprichten

Zoals aangegeven zit er een groot verschil in het oprichten van een BV en het oprichten van een eenmanszaak. Voor een eenmanszaak en de gang naar de KvK voldoende. Je schrijft je bedrijf in en je kunt aan de slag. Bij de oprichting van een BV daarentegen is een proces dat over meerdere schijven gaat. Een notariële akte vormt de basis voor het oprichten van een BV. De notaris zal deze akte opstellen en het bedrijf inschrijven in het handelsregister van de KvK. Daarnaast moet er een zakelijke rekening worden geopend waarop een symbolisch bedrag van minimaal 1 eurocent wordt gestort. 

Persoonlijke begeleiding bij de oprichting van een B.V.

Voor persoonlijke begeleiding bij de oprichting van een BV kan gebruik worden gemaakt van de diensten van een gespecialiseerd bedrijf. Naast een volledige ontzorging bij een B.V. oprichten kan er gebruik worden gemaakt van maatwerk advies en ondersteuning met betrekking tot fiscale- en administratieve zaken die daarbij komen kijken. Op deze manier kan een meest soepele start van een onderneming gewaarborgd worden en worden de ondernemers zelf hierbij volledig ontzorgd.