Wanneer je iemand anders je merknaam laat vastleggen

Je merknaam vastleggen is belangrijker dan je denkt, omdat er niks vervelender is dan per ongeluk een inbreuk plegen omdat je je merk niet goed hebt gecontroleerd. Wanneer je dit teveel moeite vindt om zelf te doen, kun je ervoor kiezen om een extern bureau in te huren die je hierbij ondersteunt. Dit heet een merkenbureau. 

Waarom zou ik voor een merkenbureau gaan?

Het is altijd handig om voorafgaand alle stappen even na te lopen op websites die er verstand van hebben, zoals bijvoorbeeld https://www.intellectueeleigendom.nl/. Je merknaam vastleggen is namelijk belangrijker dan je denkt. Wanneer je ervoor kiest om je merknaam niet vast te leggen, weet je eigenlijk nooit zeker of je jouw logo of naam daadwerkelijk mag gebruiken. Ook heb je een kans dat je merkinbreuk pleegt zonder dat je dit had verwacht of gehoopt. Je kunt een merkenbureau inhuren wanneer je het liever door iemand anders laat doen.

Wat als ik geen merkenbureau inhuur?

Schakel je geen merkenbureau in? Dan is de kans van bezwaar of weigering van je merk tijdens de registratieprocedure zo’n 20 tot 25 procent hoger dan wanneer je dit wél doet. Kies dus vooral verstandig! De kans op bezwaar wanneer je een merkenbureau inhuurt is namelijk een stuk lager: maar liefst minder dan 1 procent, en de kans op weigering is 0 procent. Het is dus handiger dan je misschien zult denken. Wanneer je een merkenbureau inschakelt heb je namelijk registratie garantie, wat betekent dat je gratis een nieuwe aanvraag kan doen op een merk wanneer je andere wordt geweigerd op absolute gronden. 

Hoeveel kost het inhuren van een merkenbureau?

Wanneer je je merkregistratie laat doen door een extern bureau, dan gaat dit natuurlijk gepaard met kosten. Het zal voor de eerste klasse rond de 244 euro kosten om dit te laten doen. Wanneer je een klasse omhoog gaat, zal dit oplopen. Een klasse omhoog? Dan betaal je 27 euro meer. Ga je nog een klasse omhoog, dan zul je per stijging 81 euro bij moeten betalen. Kijk van te voren dus wat voor jou het beste is.