Zo gebruik je backlinks

Backlinks gebruiken op je website helpt het aan een hogere rangschikking in de organische zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Vandaar dat het een van de meest gehanteerde SEO technieken is om dit en andere online marketingdoelen te bereiken. Toch is niet elke backlink daarvoor geschikt. Vandaar dat wij je in dit artikel vertellen waarom dit het geval is.

Het kan verleidelijk zijn om met andere website eigenaren ( of webmasters) af te spreken dat jullie elkaars content zullen delen met jullie bezoekers. Vooral in de begin jaren van het internet was dit het geval. Website eigenaar A stuurde middels een link zijn bezoekers naar de website van B waarmee hij of zij bevriend was en omgekeerd. Ook kwam het voor dat de internetadressen van websites die hij of zij interessant vond, op een aparte pagina werden vermeld.

Google (en andere zoekmachines) waarderen deze trend nu minder. Dit betekent dus dat dergelijke backlinks je webdite niet laten stijgen in de rangschikking van hun onderzoeksresultaten. In bepaalde gevallen wordt deze vorm van linkbuilding ook afgestraft.

Google waardeert het backlinks inzetten namelijk aan de hand van een aantal criteria zoals:

– de relevantie van de link voor de bezoekers van je website: als je je richt op het verkopen van kattenvoer kun je geen backlinks gebruiken die over het maken van wijn gaan;

– de relevantie van de backlink voor je eigen website: is het een verdieping van de informatie die je deelt waardoor jouw website nog belangrijker wordt voor je doelgroep;

– de rangschikking van de website die naar jou informatie linkt: staat de link op een website die een hoge notering heeft bij Google of als een autoriteit gezien wordt binnen jou vakgebied, dan hecht Google meer waarde aan de backlinks ervan naar jou website of webshop;

– het soort backlinks dat je gebruikt en hun vormgeving; en

– de spontaniteit waarmee je backlinks door je volgers op onder andere sociale media platformen worden gedeeld: is je content zo goed dat je volgers het spontaan met hun vrienden delen? Als zij er ook door beïnvloedt raken, levert je dat extra punten op.

Om de kans te vergroten dat je de juiste backlinks inzet voor je online marketingstrategieën, is het aan te raden een backlink checker te gebruiken. Hiermee kun je nagaan welke websites jou content aanbevelen en of ze daarmee er niet juist voor zorgen dat je niet stijgt binnen de resultaten. Ook kun je met een backlink checker spamachtige backlinks verwijderen wat de rangschikking van je website ten goede komt.