Bepaal veilige waarden met een PID meter

Voor het werken in een branche waar je veel in aanraking komt met vluchtige organische stoffen (ook wel afgekort tot VOC) is het belangrijk om te weten in hoeverre de blootstelling hieraan niet schadelijk is voor je gezondheid. Om dit te kunnen meten gebruik je een zogeheten PID meter, die je via de webshop van G4S Safety Solutions kunt bestellen. Maar wat is een PID meter en hoe moet je deze gebruiken? Hier vind je een korte uitleg.

Wat is een PID meter?

Een PID meter is een gasmeter die je gebruikt op de werkvloer. Het staat voor Photo Ionisatie Detector en is bedoeld om de waardes van vluchtige organische stoffen (VOC) vast te leggen. Het is een compact apparaatje dat je altijd op locatie mee kunt nemen en waar je door de simpele werkmethode altijd kunt begrijpen wat de meldingen betekenen. VOC die onder andere door de PID meter gemeten kunnen worden zijn benzeen, alcohol, diesel en tolueen.

Hoe gebruik je een PID meter?

Een PID meter meet aan hoeveel VOC je in een bepaalde tijd blootgesteld wordt op je werkplek. De wet heeft voor elke VOC een bepaalde limiet vastgesteld. Als je boven deze waarde terechtkomt, is het te gevaarlijk om verder met je werkzaamheden te gaan. De PID meter is een slim apparaatje dat deze waardes opmeet tot de eenheid nauwkeurig en geeft een alarm af wanneer de grenswaarde wordt overschreden. Je behoudt hierdoor het gevoel van veiligheid en vertrouwen en je krijgt geen onnodige gezondheidsklachten door je werk.

Bij G4S Safety Solutions zijn er verschillende PID meters die elk beter geschikt zijn voor jouw werkplek. Je hebt meters die met enkel- of multi gas werken, die gespecialiseerd zijn in andere VOC en je kunt ze altijd naar eigen wens op maat configureren. Het is belangrijk dat je ook in de sector met VOC veilig kunt werken, gebruik daarom altijd een erkende PID meter op de werkvloer.